Netwerken, het is NET WERKEN!

7 Redenen om te netwerken

Dorotheé Beens van Eigen-Wijsz is workshopcoach en opleidingsstrateeg. Alles met als doel om jezelf te ontwikkelen en zichtbaar te maken. Netwerken is ook een nuttige tool om aan je zichtbaarheid te werken. Tijdens het GouweStartCafé deelde Dorotheé haar netwerktips.

1. Klanten ontmoeten

Er zit niemand op jou te wachten, maar je hebt wel heel veel te brengen! Dat betekent dus dat je er op uit moet om het de wereld in te brengen. Op een netwerkbijeenkomst ontmoet je mensen, bekende en onbekende. En daar kan zomaar iemand tussen zitten die jouw hulp goed kan gebruiken.

 

2. Samenwerkingspartners ontmoeten

Jouw (potentiële) klanten nemen niet alleen diensten of producten bij jou af, maar hebben ook veel andere zaken nodig. Wanneer je dezelfde doelgroep hebt, kan het kan handig zijn om met een collega-ondernemer een samenwerking aan te gaan. Je biedt je klant een breed dienstverleningspakket aan door je klant door te verwijzen naar iemand die jij vertrouwt. En natuurlijk krijg jij ook weer mensen doorgestuurd.

3. Kennis opdoen

Netwerken doe je niet alleen tijdens de borrel, maar ook tijdens congressen, een opleiding en zelfs via Facebook of Linked-In. Tijdens het netwerken wordt veel kennis uitgewisseld. Of dat nu gaat over jouw vakgebied, over het ondernemerschap of over communicatie, je wordt er altijd wijzer van.

4. Ideeën opdoen

Binnen je onderneming heb je een manier bedacht wat voor jou goed werkt. Of dat gaat om je product, je dienstverlening of je sales, het is altijd goed om om je heen te blijven kijken. Je kunt ideeën opdoen om zaken sneller, makkelijker, creatiever of effectiever aan te pakken. Soms zijn er nieuwe technieken waar je nog niet bekend mee bent en waar jij je voordeel mee kunt doen. Ideeën kopiëren is niet zo handig, maar laat je er wel door inspireren. Zodat jij degene bent die de volgende keer over dat leuke nieuwe idee vertelt.

5. Kansen zien

Ondernemen betekent in beweging blijven en horen wat er in de buitenwereld leeft. Door in gesprek te blijven met anderen blijf je op de hoogte waar mensen tegenaan lopen. En soms zijn dat hele nieuwe problemen, waar jij een prima oplossing voor hebt. En soms betekent het dat jij zelf dingen anders moet doen om met je tijd mee te gaan.

6. Bekendheid krijgen

Als je wilt dat mensen je weten te vinden, moeten ze wel weten dat je bestaat. Netwerken is een goede gelegenheid om met anderen in gesprek te gaan zodat ze jou leren kennen. Als je een prettige en betrouwbare indruk achterlaat, zullen ze de volgende keer nogmaals het gesprek met je aan willen gaan. Misschien zelfs met iemand anders over dat leuke gesprek praten. Allemaal momenten dat je bekender wordt, en betrouwbaarheid uitstraalt. Dan is het moment niet ver weg dat je jezelf een keer voorstelt en dat iemand roept: ‘Oh, ben jij dat!’

7. Kruiwagens creëren

Het fijne van een eigen onderneming is dat je alles zelf mag beslissen. Dat betekent niet dat je alles alleen hoeft te doen. Sterker nog, dat zou niet slim zijn! Soms lijkt het krijgen van een opdracht een samenloop van vele toevalligheden. Een kleine reactie op Linked-In bij die ene persoon die goede contacten heeft bij bedrijf X die gisteren vertelde dat ze nét op zoek is naar jouw dienst of product. En die kleine reactie zorgt er voor dat jij in gesprek komt met dat bedrijf. Het is daarom niet handig om iedere gesprekspartner als potentiele klant te behandelen. Ga het gesprek aan met de intentie om te onderzoeken wat je voor die ander kan betekenen. Om een kruiwagen te krijgen, moet je er zelf ook 1 zijn.

Meer weten van Dorotheé? Kijk dan op haar site Eigen-Wijsz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *