Netwerken: 10 tips om een blijvende indruk te maken

Netwerken is dé manier om je eigen netwerk uit te breiden. Als je netwerkt, maak je kennis met het netwerk van je gesprekspartner. De meeste mensen hebben wel zo’n 300 contacten in hun netwerk: vrienden, familie, collega’s, oud-collega’s, sportvrienden etc. Als je dus op een goede manier kennis maakt, openen anderen de deur naar hun netwerk.

Oké. En hoe pak je dat het beste aan? 

  1. Zorg dat je fris en fruitig naar een bijeenkomst gaat; dit is goed voor een enthousiaste en vriendelijke uitstraling. Wat je uitstraalt wordt beter onthouden dan wat je zegt.
  1. Zorg dat je er verzorgd en presentabel uitziet. Dat geeft direct een indruk over jouw kwaliteit en zorgvuldigheid als ondernemer.
  1. Zorg dat je altijd voldoende visitekaartjes bij je hebt.
  1. Bereid voor wat je over je eigen bedrijf wilt vertellen en oefen dit hardop. Het mooiste is als je iets zegt waarop de ander antwoord met: oké, en hoe doe je dat dan? Dan kun je verder vertellen.
  1. Vraag ook naar wat de ander doet: niets is zo irritant als iemand die alleen over zichzelf en zijn eigen bedrijf praat.
  1. Vraag waar iemand naar op zoek is, en vertel ook waar jij naar op zoek bent. Zo specifiek mogelijk. Het voelt altijd goed om iets voor een ander te doen, aan beide kanten.
  1. Neem alle informatie van visitekaartjes tot folders mee naar huis. Vind een voor jou handige manier om de informatie die je van iemand krijgt op te slaan.
  1. Maak direct een connectie op linkedin en/of like de bedrijfspagina van de persoon op facebook.
  1. Als het je interessant lijkt om iemand en/of zijn of haar bedrijf beter te leren kennen, stel voor om een keer een kop koffie te drinken. Zo maak je ongedwongen een afspraak.
  1. Zoals met veel dingen: als je het vaker doet, gaat het je steeds makkelijker af.

Heel veel succes!

Jacqueline van Oosterhout

Heb je iets aan mijn tips gehad? Of wil je zelf goede tips delen? Laat een bericht achter.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *