Terugblik presenteren met je P.I.T.C.H.

Dorotheé legt de C van Chemie uit. Heel belangrijk in een pitch.

Het eerste GouweStartCafé van 2017 legde Dorotheé Beens, workshopcoach en eigenaar van Eigen-Wijsz, uit hoe je in 1 enkele zin je bedrijf kunt presenteren. Hieronder een paar tips van die avond. 

Probleem

Vertel welk Probleem je oplost met jouw dienst of product. Ga ervan uit dat jouw klant iets wilt, wat hij niet heeft. Of juist iets heeft, wat hij niet wilt. Maak de cirkel rond door te vertellen welk resultaat wordt behaalt als jij wordt ingeschakeld. Laat weten hoeveel tijd er wordt bespaard met jouw product, hoeveel gemak jouw dienst oplevert en wat het doet met de gezondheid.

Impact

Zorg voor Impact! Maak gebruik van een scherpe stelling, start met humor of gebruik een voorwerp. Een foto laten zien voor een fotograaf werkt goed, maar opstaan om je te presenteren trekt ook al de aandacht.

Tijd

Houd de Tijd in de gaten. Benut je tijd, maar ga er niet overheen. Toehoorders haken af, en dat is net wat je niet wilt.

Chemie

Zorg dat je in contact komt met je toehoorders en dat er Chemie ontstaat. Hoe vaker mensen elkaar ontmoeten, hoe beter het contact is. Bijvoorbeeld, als je naar een netwerk gaat, ga er dan een paar keer heen om het effect van de kennismaking te vergroten. Ook als je iets samen deelt, geeft dat een gevoel van samenhorigheid. Als het logisch is, kun je dit doen door iets over de actualiteit te benoemen of over de plaats waar je te gast bent.

Helder

Belangrijk is om vakjargon te vermijden en vooral helder taalgebruik toe te passen. Eenvoudige, korte zinnen en geen moeilijke woorden. Wees concreet en vermijd woorden als zelfvertrouwen, authentiek en commitment. Stem je taalgebruik af op je publiek. Een Raad van Bestuur spreek je anders aan dan een groep studenten. Een metafoor in je presentatie kan ook heel goed werken.

Tijdens het GouweStartCafé wordt druk geoefend.

En de belangrijkste tip: vooral gewoon veel oefenen en uitproberen! Wanneer je geen reactie krijgt, wanneer je je voorstelt, dan doe je het de volgende keer weer anders. Mocht je het toch nog spannend vinden om voor een groep je pitch te houden, Dorotheé heeft daar nog een leuke blog (link naar http://www.eigen-wijsz.nl/een-koninklijke-presentatie/) over hoe je je zenuwen de baas blijft.

Heb je aanvullende tips? Reageer dan op deze blog.

Heel Ontspannen won het adviesgesprek met Dorotheé Beens.

 Dorotheé Beens van Eigen-wijsz (link naar http://www.eigen-wijsz.nl/)

Ik leer zelfstandig ondernemers hoe ze hun kennis kunnen omzetten naar een presentatie, workshop of training om in contact te komen met hun klant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *